Otpisane,povodom 20. godišnjice Oluje

Devedesetih je u Hrvatskoj zbog ideološki nepoćudnog sadržaja, pisma kojim su pisane, etničke ili političke pripadnosti autora, uklonjeno i uništeno više stotina tisuća knjiga koje su završile u kontejnerima, na ulici, ili u reciklaži.

Otpisane, povodom 20. godišnjice Oluje situira “uništavanje knjiga” u društveni kontekst u kojem se uništavanje “nepodobnih” spomenika i knjiga događalo istovremeno s rušenjima kuća i ubijanjima “nepoćudnih” građana, izvan i prije ratnih operacija, te je zato posvećena 20. godišnjici “vojno-redarstvene akcije Oluja”, završne vojne operacije onoga što se naziva “Domovinskim ratom”.

Izložba/akcija temelji se na podacima o “čišćenju knjižnica” okupljenim u knjizi Ante Lešaje Knjigocid uništavanje knjiga u Hrvatskoj devedesetih.

U sjećanje na političku logiku kojom su izgnani i ubijani ljudi, Otpisane vraća izbacivane knjige u javni arhiv dostupan svima.

Pridružite se akciji prikupljanja i skeniranja knjiga koje su 1990-ih izbacivane iz knjižnica. Donesite otpisane knjige u Galeriju Nova na skeniranje, potrudit ćemo se da ih skeniramo što više kako bismo ih mogli čitati i dijeliti na stranici:

www.otpisane.org